ILLUSTRASJON: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX

Hva vet du om USA og presidentvalget?

QuizMediene har skrevet tusenvis av saker om presidentvalget i USA. Hvor mye har du fått med deg? Her kan du teste deg selv. Visste du for eksempel at...

  • © NTB
  • Published:
  • Updated:

…Hillary Clinton fikk flest stemmer ved presidentvalget?

Hun fikk 59.939.798 stemmer, mens Donald Trump fikk 59.706.273. Det viser en opptelling onsdag, ifølge nyhetskanalen CNN. Likevel gjorde valgsystemet i USA at Trump vant. I de fleste delstatene får vinneren alle valgmanns-stemmene. Av disse fikk Trump 290. Clinton fikk 232.

 …meningsmålingene tok feil om hvem som kom til å vinne presidentvalget i USA?

De fleste målingene viste forsprang til Hillary Clinton. Slik var det helt fram til selve valget. Målingene omfatter kun velgere som ekspertene tror at kommer til å stemme. Det kan være forklaringen på at de tok feil.

..kun én av åtte nordmenn tror at Donald Trump blir en god president?

Det viser en meningsmåling som InFact har utført for VG.

…TV-serien “The Simpsons” forutså at Donald Trump kom til å bli president?

Episoden ble sendt allerede for 16 år siden. Dan Greaney skrev manus. Han forklarer at den var ment som “en advarsel til USA”. Det sa han til Hollywood Reporter.

…det var mye falsk informasjon og løgner om presidentvalget på nett?

Dette ble spredd blant annet på Facebook. Blant annet var det en falsk sak om at paven støttet Donald Trump. Den ble delt nesten 90.000 ganger. Mark Zuckerberg er sjef for Facebook. Han sier at spredningen ikke bidro til Donald Trumps seier.

…det ikke bare var presidentvalg?

I flere delstater var det avsteminger om cannabis. Velgerne i California, Nevada og Massachusetts sa alle ja til at det skal bli lovlig som rusmiddel. I Arizona sa velgerne nei. I delstaten Maine er resultatet ennå ikke klart. I Florida og North Dakota stemte velgerne for å tillate medisinsk bruk av cannabis.